zondag 22 maart 2015

Hoe wordt nieuws gemaakt?

Er vindt een gebeurtenis plaats, iemand is getuigen en brengt het in de wereld. Dit in de wereld brengen kan op verschillende manieren, dan doel ik niet alleen op de krant, de radio, de tv of een ander medium. Het verhaal kan verdraaid worden of maar deels verteld worden. Hierdoor wordt er een ander beeld gegeven wat positief kan werken voor bepaalde partijen. Als je de informatie beïnvloedt die naar buiten komt kan je het publiek naar je hand zetten.

Het is nu al een tijdje geleden en bijna niemand heeft het er meer over, maar een paar maanden geleden was er een enorme Ebola-uitbraak in Afrika. De media heeft feiten gegeven over Ebola zoals: wat Ebola was, wat de symptomen waren, hoeveel mensen er overleden, maar vooral hoeveel Westerse mensen geïnfecteerd waren en wat het gevaar was voor de Westerse landen.

Er werd ook vrij weinig gemeld over een medicijn of een vaccinatie, de behandeling van Ebola kwam pas boven tafel toen er Westerse mensen geïnfecteerd werden. De duizenden overleden mensen uit Afrika kwamen wel in het nieuws maar zodra er een Westers iemand was overleden barstten de media los, terwijl er geen risico was op een uitbraak in Nederland, dit had de media meerdere malen duidelijk gemaakt.

Zoals ik het zag kwamen er steeds grootse nieuwsberichten als Westerse mensen geïnfecteerd waren of als ze terug kwamen naar hun land. Op de achtergrond werd er verteld dat Nederland geen gevaar liep en ergens tussendoor werden het aantal doden in Afrika vermeld.

http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/
buitenland/
spaanse
-hond-mogelijk-afgemaakt-vanwege-ebola
Wat mij ook lastigvalt is dat er een enorme ophef was over de hond die vermoord moest worden omdat hij mogelijk geïnfecteerd was Ebola. Ik vind dit nieuws het gewoon niet waard om in de media te verschijnen terwijl er duizenden doden vallen. Ik weet meer over het leven van die hond dan van de ruim 40 duizend besmette mensen en 10 duizend doden. Ik vind dit zo’n raar contrast, hoe kan een hond groter nieuws zijn dan vele mensenlevens?

http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/25558















Ik kan er niet bij met mijn hoofd hoe een redactie tijd en aandacht kan geven aan andere dingen terwijl er duizenden mensen in levensgevaar zijn. Al met al vind ik het respectloos hoe weinig aandacht er door de media is besteed aan alle onschuldige mensen in West –Afrika, die aan hun noodlot waren overgelaten.

Bronnen
Redactie van nu.nl (2015) WHO hield Ebola epidemie twee maanden stil, geraadpleegd op 22-3-15 van http://www.nu.nl/buitenland/4014993/who-hield-ebola-epidemie-twee-maanden-stil.html

ANP (2014) Ebola-verpleegster wil 15 ton dode hond, geraadpleegd op 22-3-15 http://www.nu.nl/ebola/3925205/ebola-verpleegster-wil-15-ton-dode-hond.html


zondag 15 maart 2015

Het verhaal van Ronald McDonald

Oude logo McDonald's
(bron: 
http://imgkid.com/mcdonalds-tattoo.shtml)
De vrolijke clown op het bankje of de zwaaiende man in het restaurant, wie kent hem niet? Het is Ronald McDonald, de grote kindervriend. In bijna elk restaurant is hij wel te vinden. Ronald is in 1963 in het leven geroepen als een soort mascotte voor de McDonald’s restaurants. Het was een
promotiemiddel in de vorm van een vrolijke clown. Tegenwoordig is Ronald McDonald het gezicht van McDonald’s en het Ronald McDonald’s kinderfonds.


McDonald’s is een fastfoodketen, per dag hebben ze zo’n 68 miljoen bestellingen, in zo’n 35.000 vestigingen verdeeld over 119 landen. Bij de McDonald’s werken grofweg 1,8 miljoen mensen. Volgens mij geeft dit wel aan dat McDonald’s een enorm bedrijf is. Omdat McDonald’s een fastfoodketen is zal het niet snel gezien worden als persoonlijk en vriendelijk. Het beeld is meer: slechte service, lage kwaliteit en ingesteld op snelheid.

Door Ronald McDonald wordt de McDonald’s veel kindvriendelijker, de clown is een teken dat de McDonald’s er voor de kinderen is. Door het kinderfonds krijgt de McDonalds een ander beeld, eentje met een veel grotere betrokkenheid met de maatschappij. Het gaat dan niet meer om de snelheid en de prijs maar om de kinderen en plezier.

Doordat Ronald McDonald een naam en een doel (zieke kinderen/ kinderen vermaken) heeft, vind ik dat hij wel degelijk een echte identiteit heeft en deze doorgeeft aan McDonald’s. Het is natuurlijk wel nog persoonlijk hoe je de McDonald’s ziet, zie je de fastfoodketen of zie je de vreugde die kinderen krijgen.

Ronald McDonald
(Bron:http://hd4desktop.com/14375-ronald-mcdonald-hd-wallpaper/ )
Ik denk dat McDonald’s heeft gekozen voor Ronald McDonald omdat clowns er zijn om kinderen op te vrolijken. McDonald’s is er vooral voor de kinderen, deze worden aangesproken door de kindermenu’s, de speeltoestellen en de vrijheid bij McDonald’s. Als je dan een mascotte kiest moet deze hier op aan sluiten, door het verband met het Ronald McDonald’s kinderfonds laat McDonald’s naar mijn mening zien dat ze ook echt om de kinderen geven. Er zijn ook Ronald McDonald shows, deze hebben een boodschap zoals ‘zwerfafval, mooi niet’, veiligheid of beweging. Hiermee denk ik dat McDonald’s van het imago van ‘fastfoodketen die alleen aan geld en snelheid denkt’ af probeert te komen. Zo laten ze zien dat ze sociaal betrokken zijn met de maatschappij.

De volgende bronnen zijn geen artikelen of dergelijke, er is niet bekend wanneer en door we ze zijn geschreven. Al deze pagina’s zijn bezocht op 14-03-2015.

zondag 8 maart 2015

Een nummer over de regenboog


Het nummer Over the Rainbow is vrij bekend, wat vrij logisch is want het komt in veel films en series voor. De oorspronkelijke versie is gecomponeerd door Harold Arlen en geschreven door E. Y. Harburg. Het nummer werd geschreven voor de film The Wizard of Oz
De versie die in de 2 fragmenten die ik gekozen heb wordt gebruikt is een cover van Israel Kaʻanoʻi KamakawiwoʻoleIsrael Kaʻanoʻi Kamakawiwoʻole was een muzikant die op Hawaï woonde, hij bracht in 1959 zijn eigen versie uit op zijn ukelele.
De tekst gaat over ontsnappen uit de hopeloze mengelmoes van de wereld, weg van de treurige regendruppels. Over vertrekken naar een nieuwe wereld, een mooie wereld die voorbij de regenboog ligt. Het nummer wil hoop uitstralen, hoop op een manier om naar de mooie wereld te komen. 
Wat de 2 fragmenten gemeen hebben is dat ze allebei hoop uitstralen, de mooie wereld is gevonden of de weg ernaartoe. Bij beide fragmenten is er iets vervelends aan de hand (een vrouw met kanker en een vrouw met geheugenverlies) door het nummer weet je dat het goed komt. Het is heel hoopgevend en opwekkend. 
Het verschil tussen de fragmenten is dat bij de reclame van Menzis wordt er waarschijnlijk gedoeld op dat Menzis hoop geeft en de wereld mooier maakt, of de weg naar een mooie wereld kan wijzen. Bij de scene uit 50 first dates is de mooie wereld gevonden en alles is goed gekomen. Bij de scene van 50 first dates krijg ik ook een veel vrolijker gevoel, de commercial van Menzis komt heel zakelijk en informatief over. Het is precies hetzelfde nummer maar toch komt bij de reclame van Menzis een heel ander gevoel, ik denk dat dit deels ook komt omdat hier alleen het begin van het nummer wordt afgespeeld. 
Persoonlijk vind ik het nummer het beste passen bij de reclame van Menzis, de boodschap past er hier veel beter bij. Bovendien vind ik het nummer ook niet goed passen bij een vrolijk einde van een romantische komedie. Het is meer een nummer voor een moment dat alles fout gaat en er hoop is voor een goed einde. Bij de reclame van Menzis is dat zo, de vrouw is ziek maar er is hoop dankzij Menzis.
Bekijk hieronder de fragmenten!
50 first dates (2004)

Commercial Menzis (2009)