dinsdag 10 februari 2015

The personal TOUCH is the message

(Let op! het medium wat hieronder besproken wordt bestaat (nog) niet echt, dus ren niet meteen naar de winkel om het te kopen)

De mens heeft 5 zintuigen: ruiken, proeven, zien, horen en voelen. Dankzij alle technologieën van tegenwoordig kunnen we elkaar horen en zien, zonder dat we fysiek bij elkaar zijn. Dit zijn alleen maar 2 van de 5 zintuigen, zou het niet geweldig zijn als je elkaar ook kan aanraken tijdens het praten? 

Hoe werkt het?
Afbeelding 1. Een hologram (bron in de
bronvermelding)
Door geavanceerde magneet en sensor technologie zijn lange afstandsknuffels niet ondenkbaar. Het enige wat je nog nodig hebt is een sensor en een potje vol met micromagneten. Door de sensor worden de bewegingen die je maakt verzonden naar de ontvanger, net als bij een videogame die op beweging let. De magneten nemen de vorm aan van de zender en bewegen mee met de bewegingen.       
Omdat het niet leuk is om tegen een hoop met magneten aan te kijken wordt er een magneetveld gebouwd binnen een hologram van de verzender.
In Jip en Janneke taal is het dus een hologram die je kan voelen.

Waarom zou je dit willen?
Als je iemand al heel lang niet meer hebt gezien heb je behoefte aan contact, soms is beeld en geluid niet genoeg. Een knuffel geeft iemand een veilig gevoel en kan kracht geven om door te gaan. Door dit medium kan er ook op afstand worden geknuffeld, met elkaar worden gedanst en zakelijke deals kunnen worden bezegeld met een handdruk. 

Afbeelding 2. De zintuigen (bron in
de bronvermelding)
De link met Marshall McLuhan
McLuhan zegt dat het medium de boodschap is, hiermee bedoeld hij dat het medium belangrijker is dan de boodschap. Hij zegt ook dat het medium een verlengstuk is van de menselijke zintuigen, dit medium is ook een verlengstuk van de menselijke zintuigen, door dit medium worden er alleen nog maar meer zintuigen getriggerd. Bij dit medium is er ook sprake van extension thesis, het is een verlengstuk van de mens, eigenlijk is het een kopie van de mens. McLuhan zei ook dat er een globaal dorp werd gevormd door de media, in een dorp kan je elkaar ook fysiek aanraken. In een door hoor je te kunnen bewegen, ik denk niet dat met beeld en geluid het dorp genoeg vorm geven. Bij een dorp denk ik aan naar elkaar toe lopen, highfive's geven, knuffels uitdelen en feesten waar op gedanst word.
Tot slot, hoe cool zou het zijn als Marshall McLuhan met zijn woordgrap 'media is the massage' niet bedoelde dat de media een knedende werking heeft, maar bedoelde dat mensen elkaar via media gingen masseren? 


Bronnen
Onbekend, A. (2015). Marshall McLuhan. Geraadpleegd op 10-2-15, van http://nl.wikipedia.org/wiki/Marshall_McLuhan 
Afbeelding 1. van: http://uproxx.com/music/2012/04/hologram-tupac-coachella-r2-d2-video-tour-poster-gifs/#page/1 
Afbeelding 2. van: https://alternatievekadobon.wordpress.com/2012/12/11/kom-bij-zinnen-gebruik-je-zintuigen-bij-je-opruimacties/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten