dinsdag 17 februari 2015

Wat je ziet en wat je ervan maakt




Bron: http://www.knack.be/nieuws/wereld/correspondent-daniel-demoustier-in-oekraine-de-oorlog-moet-nog-beginnen/article-opinion-142423.html
Denotatie: Op deze foto zie je op de voorgrond een man in groene camouflage kleding. Hij heeft zwarte handschoenen aan, een zwart masker op en een zwarte helm op. In zijn rechterhand heeft hij een steen, hij staat naar achter gebogen, houdt de steen naar achter en heeft zijn linkerhand naar voren. Achter deze man zie je mannen in blauwe pakken en ook gecamoufleerde pakken. Bijna alle mannen hebben een helm op en iets in hun handen.
Connotatie: De foto suggereert dat er een aanval plaats vind. De kleding, de attributen, de kijkrichting en de houding van de mannen laten zien dat er rechts op de foto iets is waar ze het niet mee eens zijn. De man op de voorgrond lijkt de steen hier ook heen te willen gooien.

Bron: http://www.nu.nl/buitenland/3759947/oekraine-klaar-oorlog-met-rusland.html#onrust-in-oekraine-7
Denotatie: Je ziet een aantal mensen met een vlag, ze kijken vrij neutraal en een man houdt een vlag omhoog. Ze hebben allemaal hun hand op hun borst, sommige hebben hun mond open. Achter hun staat een wit gebouw en wat bomen, voor de rest is het een vlak terrein.
Connotatie: Door de hand op de borst en de open monden lijkt het erop dat deze mensen een volkslied zingen. De vlag is van Oekraïne dus het zal waarschijnlijk het volkslied van Oekraïne zijn dat de mensen zingen.  Persoonlijk zou ik denken dat ze aan het rouwen zijn vanwege de grauwe sfeer en sombere gezichten.

Beide foto’s zijn zonder achtergrondinformatie niet volledig te begrijpen. Bij allebei de foto’s is er wel ongeveer duidelijk wat er gebeurt maar niet waarom. Basiskennis over de oorlog en kennis over de uiterlijke kenmerken van de partijen zou al veel helpen.

Beide foto’s zijn niet politiek neutraal denk ik. Bij de eerste omdat de russen hier als vrij vijandig worden afgebeeld, het ziet er niet uit als een gezamenlijke en vredelievende groep. De tweede foto laat zien hoe de Oekraïner achter hun land staan, nationalisme noem ik nou ook niet echt politiek neutraal. De foto’s zijn beide van een protest, een protest wat met politiek te maken heeft.

Bronnen
Demoustier, D. (2014) Correspondent Daniel Demoustier in Oekraïne: 'De oorlog moet nog beginnen'. Geraadpleegd op 18-02-15, van http://www.knack.be/nieuws/wereld/correspondent-daniel-demoustier-in-oekraine-de-oorlog-moet-nog-beginnen/article-opinion-142423.html

Novum/nu.nl. (2014) Oekraïne is klaar voor oorlog met Rusland'. Geraadpleegd op 18-02-15, van http://www.nu.nl/buitenland/3759947/oekraine-klaar-oorlog-met-rusland.html#onrust-in-oekraine-7




Geen opmerkingen:

Een reactie posten