zondag 22 maart 2015

Hoe wordt nieuws gemaakt?

Er vindt een gebeurtenis plaats, iemand is getuigen en brengt het in de wereld. Dit in de wereld brengen kan op verschillende manieren, dan doel ik niet alleen op de krant, de radio, de tv of een ander medium. Het verhaal kan verdraaid worden of maar deels verteld worden. Hierdoor wordt er een ander beeld gegeven wat positief kan werken voor bepaalde partijen. Als je de informatie beïnvloedt die naar buiten komt kan je het publiek naar je hand zetten.

Het is nu al een tijdje geleden en bijna niemand heeft het er meer over, maar een paar maanden geleden was er een enorme Ebola-uitbraak in Afrika. De media heeft feiten gegeven over Ebola zoals: wat Ebola was, wat de symptomen waren, hoeveel mensen er overleden, maar vooral hoeveel Westerse mensen geïnfecteerd waren en wat het gevaar was voor de Westerse landen.

Er werd ook vrij weinig gemeld over een medicijn of een vaccinatie, de behandeling van Ebola kwam pas boven tafel toen er Westerse mensen geïnfecteerd werden. De duizenden overleden mensen uit Afrika kwamen wel in het nieuws maar zodra er een Westers iemand was overleden barstten de media los, terwijl er geen risico was op een uitbraak in Nederland, dit had de media meerdere malen duidelijk gemaakt.

Zoals ik het zag kwamen er steeds grootse nieuwsberichten als Westerse mensen geïnfecteerd waren of als ze terug kwamen naar hun land. Op de achtergrond werd er verteld dat Nederland geen gevaar liep en ergens tussendoor werden het aantal doden in Afrika vermeld.

http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/
buitenland/
spaanse
-hond-mogelijk-afgemaakt-vanwege-ebola
Wat mij ook lastigvalt is dat er een enorme ophef was over de hond die vermoord moest worden omdat hij mogelijk geïnfecteerd was Ebola. Ik vind dit nieuws het gewoon niet waard om in de media te verschijnen terwijl er duizenden doden vallen. Ik weet meer over het leven van die hond dan van de ruim 40 duizend besmette mensen en 10 duizend doden. Ik vind dit zo’n raar contrast, hoe kan een hond groter nieuws zijn dan vele mensenlevens?

http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/25558















Ik kan er niet bij met mijn hoofd hoe een redactie tijd en aandacht kan geven aan andere dingen terwijl er duizenden mensen in levensgevaar zijn. Al met al vind ik het respectloos hoe weinig aandacht er door de media is besteed aan alle onschuldige mensen in West –Afrika, die aan hun noodlot waren overgelaten.

Bronnen
Redactie van nu.nl (2015) WHO hield Ebola epidemie twee maanden stil, geraadpleegd op 22-3-15 van http://www.nu.nl/buitenland/4014993/who-hield-ebola-epidemie-twee-maanden-stil.html

ANP (2014) Ebola-verpleegster wil 15 ton dode hond, geraadpleegd op 22-3-15 http://www.nu.nl/ebola/3925205/ebola-verpleegster-wil-15-ton-dode-hond.html


zondag 15 maart 2015

Het verhaal van Ronald McDonald

Oude logo McDonald's
(bron: 
http://imgkid.com/mcdonalds-tattoo.shtml)
De vrolijke clown op het bankje of de zwaaiende man in het restaurant, wie kent hem niet? Het is Ronald McDonald, de grote kindervriend. In bijna elk restaurant is hij wel te vinden. Ronald is in 1963 in het leven geroepen als een soort mascotte voor de McDonald’s restaurants. Het was een
promotiemiddel in de vorm van een vrolijke clown. Tegenwoordig is Ronald McDonald het gezicht van McDonald’s en het Ronald McDonald’s kinderfonds.


McDonald’s is een fastfoodketen, per dag hebben ze zo’n 68 miljoen bestellingen, in zo’n 35.000 vestigingen verdeeld over 119 landen. Bij de McDonald’s werken grofweg 1,8 miljoen mensen. Volgens mij geeft dit wel aan dat McDonald’s een enorm bedrijf is. Omdat McDonald’s een fastfoodketen is zal het niet snel gezien worden als persoonlijk en vriendelijk. Het beeld is meer: slechte service, lage kwaliteit en ingesteld op snelheid.

Door Ronald McDonald wordt de McDonald’s veel kindvriendelijker, de clown is een teken dat de McDonald’s er voor de kinderen is. Door het kinderfonds krijgt de McDonalds een ander beeld, eentje met een veel grotere betrokkenheid met de maatschappij. Het gaat dan niet meer om de snelheid en de prijs maar om de kinderen en plezier.

Doordat Ronald McDonald een naam en een doel (zieke kinderen/ kinderen vermaken) heeft, vind ik dat hij wel degelijk een echte identiteit heeft en deze doorgeeft aan McDonald’s. Het is natuurlijk wel nog persoonlijk hoe je de McDonald’s ziet, zie je de fastfoodketen of zie je de vreugde die kinderen krijgen.

Ronald McDonald
(Bron:http://hd4desktop.com/14375-ronald-mcdonald-hd-wallpaper/ )
Ik denk dat McDonald’s heeft gekozen voor Ronald McDonald omdat clowns er zijn om kinderen op te vrolijken. McDonald’s is er vooral voor de kinderen, deze worden aangesproken door de kindermenu’s, de speeltoestellen en de vrijheid bij McDonald’s. Als je dan een mascotte kiest moet deze hier op aan sluiten, door het verband met het Ronald McDonald’s kinderfonds laat McDonald’s naar mijn mening zien dat ze ook echt om de kinderen geven. Er zijn ook Ronald McDonald shows, deze hebben een boodschap zoals ‘zwerfafval, mooi niet’, veiligheid of beweging. Hiermee denk ik dat McDonald’s van het imago van ‘fastfoodketen die alleen aan geld en snelheid denkt’ af probeert te komen. Zo laten ze zien dat ze sociaal betrokken zijn met de maatschappij.

De volgende bronnen zijn geen artikelen of dergelijke, er is niet bekend wanneer en door we ze zijn geschreven. Al deze pagina’s zijn bezocht op 14-03-2015.

zondag 8 maart 2015

Een nummer over de regenboog


Het nummer Over the Rainbow is vrij bekend, wat vrij logisch is want het komt in veel films en series voor. De oorspronkelijke versie is gecomponeerd door Harold Arlen en geschreven door E. Y. Harburg. Het nummer werd geschreven voor de film The Wizard of Oz
De versie die in de 2 fragmenten die ik gekozen heb wordt gebruikt is een cover van Israel Kaʻanoʻi KamakawiwoʻoleIsrael Kaʻanoʻi Kamakawiwoʻole was een muzikant die op Hawaï woonde, hij bracht in 1959 zijn eigen versie uit op zijn ukelele.
De tekst gaat over ontsnappen uit de hopeloze mengelmoes van de wereld, weg van de treurige regendruppels. Over vertrekken naar een nieuwe wereld, een mooie wereld die voorbij de regenboog ligt. Het nummer wil hoop uitstralen, hoop op een manier om naar de mooie wereld te komen. 
Wat de 2 fragmenten gemeen hebben is dat ze allebei hoop uitstralen, de mooie wereld is gevonden of de weg ernaartoe. Bij beide fragmenten is er iets vervelends aan de hand (een vrouw met kanker en een vrouw met geheugenverlies) door het nummer weet je dat het goed komt. Het is heel hoopgevend en opwekkend. 
Het verschil tussen de fragmenten is dat bij de reclame van Menzis wordt er waarschijnlijk gedoeld op dat Menzis hoop geeft en de wereld mooier maakt, of de weg naar een mooie wereld kan wijzen. Bij de scene uit 50 first dates is de mooie wereld gevonden en alles is goed gekomen. Bij de scene van 50 first dates krijg ik ook een veel vrolijker gevoel, de commercial van Menzis komt heel zakelijk en informatief over. Het is precies hetzelfde nummer maar toch komt bij de reclame van Menzis een heel ander gevoel, ik denk dat dit deels ook komt omdat hier alleen het begin van het nummer wordt afgespeeld. 
Persoonlijk vind ik het nummer het beste passen bij de reclame van Menzis, de boodschap past er hier veel beter bij. Bovendien vind ik het nummer ook niet goed passen bij een vrolijk einde van een romantische komedie. Het is meer een nummer voor een moment dat alles fout gaat en er hoop is voor een goed einde. Bij de reclame van Menzis is dat zo, de vrouw is ziek maar er is hoop dankzij Menzis.
Bekijk hieronder de fragmenten!
50 first dates (2004)

Commercial Menzis (2009)

dinsdag 24 februari 2015

Het oude vertrouwde Paint

Bijna iedereen kent het programma Paint wel, het is een van de oudste en simpelste software. Met Paint kun je foto’s bewerken en tekeningen maken. Het is het programma voor amateurs om foto’s te bewerken of een figuurtje te maken. Ik denk dat de kracht van Paint is dat het zo simpel is, iedereen die met een computer overweg kan, kan na een paar minuten ook de basis vaardigheden van Paint.
Met Paint kun je bijvoorbeeld bijsnijden, lijnen maken, vormen maken en vormen tekenen. De tools zijn niet heel uitgebreid, ze doen wat ze moeten doen en zijn niet heel gedetailleerd.

Afbeelding van de man komt van: http://gophoto.us/key/black%20and%20white%20photography%20people
De foto van mij is gewoon van mezelf ;)
Dit is een beetje de fotoshop kwaliteit die een amateur met Paint kan bereiken. Ik heb hier mijn eigen gezicht op het hoofd van een oude man geplakt. Iedereen kan zien dat het nep is omdat de hoofden helemaal niet netjes in elkaar over gaan. Voor fotobewerkingen is Paint niet heel geschikt, bijsnijden kan prima maar veel verder dan dat kom je niet. Wanneer iemand iets fotoshopt voor de grap en het dus niet realistisch hoeft te zijn kan Paint prima worden gebruikt.

Dit is een typische tekening die in Paint gemaakt is, het is zo simpel als het maar kan met basiskleuren en standaardvormen. Als het met een ander programma was gemaakt was het veel gedetailleerder en netter gemaakt. Met Paint kun je dus prima de vormen aangeven. Bijna iedereen die deze foto ziet zal meteen zeggen dat het echt een Paint tekening is omdat dit de stijl van Paint is. De stijl van Paint is naar mijn mening heel eenvoudig, het concept wordt duidelijk gemaakt, maar niet veel meer dan dat.


Ik vind dat de software heel erg bepalend is voor het eindresultaat, omdat Paint zo simpel is wordt het eindresultaat altijd minder dan wanneer het gemaakt is met de professionele fotoshop programma's. Ook de tekeningen zullen minder goed lukken en zijn niet in vector eenheden waardoor de kwaliteit minder wordt. Maar soms geldt de kwaliteit van de afbeelding niet maar gaat het om het idee of de boodschap, dan is Paint een snelle en simpele manier om een afbeelding te maken of  te veranderen.

Bronnen
http://nl.wikipedia.org/wiki/Microsoft_Paint

dinsdag 17 februari 2015

Wat je ziet en wat je ervan maakt




Bron: http://www.knack.be/nieuws/wereld/correspondent-daniel-demoustier-in-oekraine-de-oorlog-moet-nog-beginnen/article-opinion-142423.html
Denotatie: Op deze foto zie je op de voorgrond een man in groene camouflage kleding. Hij heeft zwarte handschoenen aan, een zwart masker op en een zwarte helm op. In zijn rechterhand heeft hij een steen, hij staat naar achter gebogen, houdt de steen naar achter en heeft zijn linkerhand naar voren. Achter deze man zie je mannen in blauwe pakken en ook gecamoufleerde pakken. Bijna alle mannen hebben een helm op en iets in hun handen.
Connotatie: De foto suggereert dat er een aanval plaats vind. De kleding, de attributen, de kijkrichting en de houding van de mannen laten zien dat er rechts op de foto iets is waar ze het niet mee eens zijn. De man op de voorgrond lijkt de steen hier ook heen te willen gooien.

Bron: http://www.nu.nl/buitenland/3759947/oekraine-klaar-oorlog-met-rusland.html#onrust-in-oekraine-7
Denotatie: Je ziet een aantal mensen met een vlag, ze kijken vrij neutraal en een man houdt een vlag omhoog. Ze hebben allemaal hun hand op hun borst, sommige hebben hun mond open. Achter hun staat een wit gebouw en wat bomen, voor de rest is het een vlak terrein.
Connotatie: Door de hand op de borst en de open monden lijkt het erop dat deze mensen een volkslied zingen. De vlag is van Oekraïne dus het zal waarschijnlijk het volkslied van Oekraïne zijn dat de mensen zingen.  Persoonlijk zou ik denken dat ze aan het rouwen zijn vanwege de grauwe sfeer en sombere gezichten.

Beide foto’s zijn zonder achtergrondinformatie niet volledig te begrijpen. Bij allebei de foto’s is er wel ongeveer duidelijk wat er gebeurt maar niet waarom. Basiskennis over de oorlog en kennis over de uiterlijke kenmerken van de partijen zou al veel helpen.

Beide foto’s zijn niet politiek neutraal denk ik. Bij de eerste omdat de russen hier als vrij vijandig worden afgebeeld, het ziet er niet uit als een gezamenlijke en vredelievende groep. De tweede foto laat zien hoe de Oekraïner achter hun land staan, nationalisme noem ik nou ook niet echt politiek neutraal. De foto’s zijn beide van een protest, een protest wat met politiek te maken heeft.

Bronnen
Demoustier, D. (2014) Correspondent Daniel Demoustier in Oekraïne: 'De oorlog moet nog beginnen'. Geraadpleegd op 18-02-15, van http://www.knack.be/nieuws/wereld/correspondent-daniel-demoustier-in-oekraine-de-oorlog-moet-nog-beginnen/article-opinion-142423.html

Novum/nu.nl. (2014) Oekraïne is klaar voor oorlog met Rusland'. Geraadpleegd op 18-02-15, van http://www.nu.nl/buitenland/3759947/oekraine-klaar-oorlog-met-rusland.html#onrust-in-oekraine-7




dinsdag 10 februari 2015

The personal TOUCH is the message

(Let op! het medium wat hieronder besproken wordt bestaat (nog) niet echt, dus ren niet meteen naar de winkel om het te kopen)

De mens heeft 5 zintuigen: ruiken, proeven, zien, horen en voelen. Dankzij alle technologieën van tegenwoordig kunnen we elkaar horen en zien, zonder dat we fysiek bij elkaar zijn. Dit zijn alleen maar 2 van de 5 zintuigen, zou het niet geweldig zijn als je elkaar ook kan aanraken tijdens het praten? 

Hoe werkt het?
Afbeelding 1. Een hologram (bron in de
bronvermelding)
Door geavanceerde magneet en sensor technologie zijn lange afstandsknuffels niet ondenkbaar. Het enige wat je nog nodig hebt is een sensor en een potje vol met micromagneten. Door de sensor worden de bewegingen die je maakt verzonden naar de ontvanger, net als bij een videogame die op beweging let. De magneten nemen de vorm aan van de zender en bewegen mee met de bewegingen.       
Omdat het niet leuk is om tegen een hoop met magneten aan te kijken wordt er een magneetveld gebouwd binnen een hologram van de verzender.
In Jip en Janneke taal is het dus een hologram die je kan voelen.

Waarom zou je dit willen?
Als je iemand al heel lang niet meer hebt gezien heb je behoefte aan contact, soms is beeld en geluid niet genoeg. Een knuffel geeft iemand een veilig gevoel en kan kracht geven om door te gaan. Door dit medium kan er ook op afstand worden geknuffeld, met elkaar worden gedanst en zakelijke deals kunnen worden bezegeld met een handdruk. 

Afbeelding 2. De zintuigen (bron in
de bronvermelding)
De link met Marshall McLuhan
McLuhan zegt dat het medium de boodschap is, hiermee bedoeld hij dat het medium belangrijker is dan de boodschap. Hij zegt ook dat het medium een verlengstuk is van de menselijke zintuigen, dit medium is ook een verlengstuk van de menselijke zintuigen, door dit medium worden er alleen nog maar meer zintuigen getriggerd. Bij dit medium is er ook sprake van extension thesis, het is een verlengstuk van de mens, eigenlijk is het een kopie van de mens. McLuhan zei ook dat er een globaal dorp werd gevormd door de media, in een dorp kan je elkaar ook fysiek aanraken. In een door hoor je te kunnen bewegen, ik denk niet dat met beeld en geluid het dorp genoeg vorm geven. Bij een dorp denk ik aan naar elkaar toe lopen, highfive's geven, knuffels uitdelen en feesten waar op gedanst word.
Tot slot, hoe cool zou het zijn als Marshall McLuhan met zijn woordgrap 'media is the massage' niet bedoelde dat de media een knedende werking heeft, maar bedoelde dat mensen elkaar via media gingen masseren? 


Bronnen
Onbekend, A. (2015). Marshall McLuhan. Geraadpleegd op 10-2-15, van http://nl.wikipedia.org/wiki/Marshall_McLuhan 
Afbeelding 1. van: http://uproxx.com/music/2012/04/hologram-tupac-coachella-r2-d2-video-tour-poster-gifs/#page/1 
Afbeelding 2. van: https://alternatievekadobon.wordpress.com/2012/12/11/kom-bij-zinnen-gebruik-je-zintuigen-bij-je-opruimacties/

dinsdag 3 februari 2015

Waar rook is, is communicatie!

Rooksignalen zijn de oudste vorm van langeafstandscommunicatie. Wanneer iemand uit de Nederlandse cultuur denkt aan rooksignalen wordt dit als snel geassocieerd met een indiaan die met een lapje staat te wapperen boven een vuurtje, dit komtdoor de sociale constructie van hoe wij denken over de indianen en rooksignalen. 
Er zijn echter meer bevolkingsgroepen die gebruik maakte van rooksignalen. Geboren Amerikanen (indianen), Yamanas (ook een soort indianen), de oude Grieken, oude Chinezen en Aboriginal Australiërs gebruikte rooksignalen voor langeafstandscommunicatie.
Het gebruik van rooksignalen
Er werd op verschillende manieren gecommuniceerd, alle bevolkingsgroepen hadden hun eigen reden om rooksignalen te versturen. In het oude China bijvoorbeeld, werden rooksignalen gebruikt om langs de Chinese Muur, van toren naar toren elkaar te waarschuwen voor aanvallen van de vijand.
In Griekenland werd er een heel complex systeem ontworpen om het hele Griekse alfabet in cijfers om te zetten. Door het complexe systeem konden alleen de mensen die het begrijpen ook de rook ontcijferen, waardoor er geheime boodschappen konden worden verzonden. De wijze waarop de Grieken omgingen met de rooksignalen was een holistisch wijze, ze maakte het complex en het was onderdeel van de vormen van communicatie. Er werden berichten gestuurd, geen een duidende signalen.
Bij de Noord-Amerikanen werden er ook systemen bedacht, elke stam had een eigen systeem. Zij communiceerde vaak op een heuvel met wat vochtig gras om veel rook te krijgen. Ook de Noord-Amerikanen gebruikte, net als de Chinezen, de rooksignalen om andere te waarschuwen voor gevaar. Dit is een reductionistische denkwijze, de rooksignalen waren geen onderdeel van de communicatie. Het was een geheel nieuwe media vorm, het had niks weg van praten, tekenen of schrijven het waren korte signalen.
Deze verschillen werden door de omgeving bepaald, de omgeving determineerde of en hoe rooksignalen werden ingezet. De ene bevolkingsgroep had rooksignalen nodig voor veiligheid, andere voor de jacht en weer anderen om berichten te versturen.

Rooksignalen in de huidige maatschappij
Als er een gevaar is kan je veel makkelijker een telefoon, laptop of tablet pakken om hulp in te schakelen. Voordat je het vuurtje aan hebt is het gevaar al veel te dichtbij. Rooksignalen zijn veel te veel moeite om de behoefte om te communiceren van tegenwoordig nog te vervullen. Als je via rooksignalen moet gaan communiceren dat je jarig bent en dat je daar #blij mee bent, is je verjaardag voorbij voordat al je vrienden het weten.
Tegenwoordig wordt er wel nog gebruik gemaakt van Morse, een vorm van communicatie waar licht wordt gebruikt om signalen te geven. Dit is praktisch hetzelfde als rooksignalen maar dan eenvoudiger, betrouwbaarder en efficiënter. Hiermee wil ik zeggen dat er sprake is van remediatie, morse heeft veel weg van rooksignalen.
Er wordt ook gebruik gemaakt van rooksignalen, niet op de wijze van vroeger maar wel communicatie via rook. In het Vaticaan wordt er door de Rooms-katholieke kerk met witte rook gecommuniceerd dat er een nieuwe paus is. 

Bronnen
Onbekend, A. (2013). Waarom communiceert het Vaticaan eigenlijk nog met rooksignalen? . Geraadpleegd op 3-2-15, van http://www.nrc.nl/nieuws/2013/03/13/een-nieuwe-paus-waarom-witte-rook-en-geen-witte-vlag/
Onbekend, A. (2014). Smoke signal. Geraadpleegd op 3-2-15, van http://en.wikipedia.org/wiki/Smoke_signal
Deuze, M. (2012). Leven in de media. Geraadpleegd op 3-2-15, van https://www.youtube.com/watch?v=u4mVIlDphC4